در این نوشتار رویکرد مراحل تغییر که شامل پنج مرحله می شود توضیح داده می شود. از این رویکرد مددکاران اجتماعی در حوزه های مختلفی مانند اعتیاد و … می توانند بهره بگیرند، هر چند این رویکرد محدودیتهایی دارد مانند اینکه تنها به افراد متمرکز می شود و نقش ساختارها را نادیده می گیرد.
مراحل پنج گانه:
۱- پیش تأملی: فرد در این مرحله نمی تواند مشکل خود را ببیند، علیرغم اینکه دیگران به طور آشکار مشکل او را می ببینند. بنابراین قصد برای تغییر در حال و آینده در این مرحله وجود ندارد و واقعیت این است که افراد در این مرحله ناامید یا درمانده و یا مقاوم به تغییر هستند.
۲- تأمل: افراد در این مرحله به مشکل آگاه هستند اما کاملاً آماده برای تغییر نیستند.
۳- آمادگی: افراد در این مرحله تمایل به اقدامات به صورت فوری و گزارش برخی تغییرات رفتاری کوچک را دارند، اگرچه آنها ممکن است تعهد و آمادگی را برای تغییر نشان دهند برخی تردیدها ممکن است درباره ی انتظار از تغییر آشکار شود مانند نگرانی های مفرط یا نامناسب درباره ی بهترین زمان برای تغییر، تمایل به تغییر خیلی سریع، ناتوانی در تعیین یک هدف مشخص، ناتوانی در تعیین ویژگی های موفقیت و …
۴- اقدام: در این مرحله افراد رفتار، تجارب و یا محیطشان را به منظور غلبه بر مشکل تغییر می دهند این مرحله شامل تغییرات آغاز شده، انرژی و تعهد است و دیگران نیز متوجه این تغییرات می شوند. یک خطر در این مرحله این است که افراد و حتی افراد متخصص اقدام را با تغییر یکسان بدانند، این مرحله ممکن است منجر به شکست شود.
۵- نگهداری: این مرحله نهایی است، افراد تلاش می کنند تا از برگشت پیشگیری کنند و نگهداری یک دوره طولانی از تغییر است.
گردآوری و ترجمه: فاطمه جعفری؛ دکتری مددکاری اجتماعی
منبع: ترجمه از کتاب Social work skills
نویسنده کتاب:Pamela Trevithick
پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران